Пребарувај по блогот

28.4.07

2love vs. 2true

...случајно ги читав коментарите во првиот пост (Feel Free...)...
...се запрепастив од... мене (?!?)...
како прв пат да го читам ова...
и да се согласам со „туѓото“ мислење...
.................................................................................................

(10 март, 2006 11:48) Anonymous said...

Koga zivotot stanuva gorcliv i nema veke sto da se napravi, zosto se e napraveno, zarem ljubovta nemoze da ne spasi? Zosto Tomi nikogas ne zboruva za toa?

****************************************************************************
(11 март, 2006 02:37) Tomi said...

А зошто пак да се живее со мислата дека животот е горчлив? Напротив, јас конкретно, секогаш се разбудувам со мислата дека животот е убав! (макар и да не е...)

А и зошто да се живее со мислата дека се во животот е направено? А, всушност, шо' е животот? Која е целта на живеењето, кога, сите на крај краева - умираме? Зошто се да е направено, кога има толку многу работи да се направат, толку многу шо' само човековиот ум може да си замисли? (забегав малку, а?...)

А, шо' ако, таа љубов којашто мислиш дека треба да се спаси, е само еден сладок спомен со кој заспиваш, и со кој се будиш наутро? Или пак, еден мал дел сеуште останат копнеж, кој истовремено, и ти е толку мил и сакаш што поблиску да му пријдиш, и ти влева страв во душата кој те тера да бегаш што подалеку од него?

Што ако живееш во свет, со мисла, која еден ден ти дава лажна надеж, дека се можи да биди како шо' сака срцето, а одма другиот ден, го живееш животот разумно, и сфаќаш дека надежта е обично срање кое е дел од твоето секојдневие? Надежта ја сфаќаш едноставно така, само како поим, а животот го живееш по разумот, по некојси шаблон за среќа (ако веќе постои таков...)? Свесен дека е обичен, никаков шаблон, а сепак, те исполнува и те прави задоволен...

P.S. ААУУФФФ... Шо' ме терате да тресам глупости вака ко' че сум расположен во два ' и ' пoол' сато' после чаршија петок навечер??? Баравте??? Епа, ЧЕ ВЕ ТРУЈААМММ!!! :))

.................................................................................................

забегано... :-) а... вистинито... до негде...

2love, не мислиш?... ;-)
...или треба да се обратам до 2true?...

nobody knows...

80 коментари:

Анонимен рече...

Koga zivotot e gorcliv,ako ljubovta sto ocekuvas da te spasi ne ti e vozvratena...togas zivotot ke ti stani uste pogorcliv.

myth рече...
Авторот го отстрани коментаров.
Unknown рече...
Авторот го отстрани коментаров.
Анонимен рече...

Сите умираме, кога тогаш. Господ ја дава среќата понатаму ако сите го завршуваме тој круг по природата. А љубовта, среќата, радоста, тагата, се само пропратни чувства, кои само даваат тежина на она што го носиме додека сме живи, за да можеме потоа да се радуваме. Во спротивно, не би знаеле што е среќа, а што е тага. Сега губиме работи, губиме сакани, сме повредени, но можеби потоа сето тоа би претставувало само патоказ за тоа како треба да живееме после тунелот. Да, љубовта е горчлива, пријателството исто така, но ако не го искусиме горчливото, како би знаеле какво е слаткото? Реткоста е росата, за да може да се плачи искрени солзи за искрените работи, за ретките, да се плачи најреткото. А тоа е чувство, добиено со болка. Веќе сега, по одредено време, престанувам да ја чувствувам и неа, почнав да ја вкусувам како убавина, престанав да бидам тоа што некогаш сум бил. БОлката е она што не прави да бидеме тоа што сме. И болката е таа што не уништува. Иронија, да, да те заспива тоа што те рабудува. Веќе сум уморен...

Unknown рече...

11 март, 2006...
тоа сум бил јас...

29 април, 2007...
уште сум тоа јас...

понатаму...
колку и да се залажувам... пак, тоа ќе бидам јас... ?

*******************************

а љубовта... хех...

и на 11 март, 2006...
љубовта била... љубов...

и денес, на 29 април, 2006...
љубовта е... љубов...

понатаму...
љубовта ќе биде... љубов...

*******************************

или шо би рекол П. Коелјо:
љубовта едноставно е.

неможам друга поконткретна „дефиниција“ за „ова“ да кажам...

би сакал 2love да остави коментар на постов...

Анонимен рече...

Вистинската среќа ја доживуваме кога воопшто не сме свесни за тоа.Се она што се дешава околу нас не прави да бидеме поинакви и истите работи да ги доживуваме на друг начин.Понекогаш и мала работа е доволно за да се чувствуваме задоволно и да сватиме дека како ќе ни биде во животот зависи од нас ШТО ЌЕ ИЗДРОБИМЕ ТОА И ЌЕ СРКАМЕ Надежта е едно а реалноста е сосема друго се надеваме во едно а она што ќе ни се случи е поинаку но повторно веруваме се надеваме.....

Unknown рече...

Надеж, едно... Реалност, друго...

Звучиш многу песимистички... Не би играл така...

Ако мислиш дека надеж е нешто многу подруго од реалноста, тогаш... Незнам зошто живееш воопшто...

***************************

Ако во реалноста се надеваш на нешто што мислиш дека може да биде реалност... Тоа е надеж.

Ако пак, се надеваш на нешто што нема многу допирни точки со реалните збиднувања... Тоа е сон.

***************************

Ако се откажиш од надеж, живееш, а сепак умираш... Го живееш животот без душа...

Ако се откажиш од сонот, никогаш нема да вкусиш колку навистина може да биде сладок животот... и горчлив...

***************************

Имаш право на избор... Бирај...

***************************

Патем, она what goes around, comes back around...

Палело! :-)

2love. рече...

...A, zosto da se zivee so mislata deka stradame bidejki nasata ljubov ne e vozvratena. Deka stradame,bidejki ne uspevame da gi nametneme nasite pravila, deka zivotot stanuva gorcliv... A, vo ljubovta ne postojat pravila.
Nie mozeme da se obideme da gi primenime sovetite od priracnicite, da izgradime strategija na odnesuvanje, no seto toa nema da ni posluzi za nisto. Bidejki, srceto e toa sto resava,a ona sto toa ke go resi E ZAKON...
Onoj koj sakal go pobedil svetot, gi nadminal site predrasudi na svoeto vreme, bez da se plasi deka ke zagubi sto i da e.
Taka i Koeljo misli.

Da ,tomi(2true), vistinito, se soglasuvam so tvojot komentar od 2006! Zivotot e ubav!!!
Da, toa si ti, istiot,samo sepak...
se raduvam na optimizmot sto go ima vo tvoite zborovi vo posledno vreme, dobro igras!! Sonot moze da stane realnost, zosto da ne??!
"Zivotot e navistina darezliv kon onoj sto ja zivee svojata Licna Legenda".
Nadez , makar "budalska".
Da, site imame pravo na izbor, na ovoj svet... a za drugiot svet...utre ke mislam na toa...

2love. рече...

kapetan, te molam nemoj da bides umoren...Ajnstajn bil poln so energija, mislam deka del ti predal i tebe, iskoristi go!!!
Romanticni se tvoite zborovi, samo po malku i tazni...a sto ako ne postoi tunelot?!?
Slusaj go ova:
Prema edna legenda postoi ptica koja pee samo ednas vo svojot zivot, poubavo od bilo koe sustestvo na Zemjata.Od momentot koga ke go napusti gnezdoto taa ptica go bara najtrnlivoto drvo, i nema mir duri ne go najde. Se vovlekuva vo negovite divo isprepleteni granki i ,peejki, se naboduva na najostriot trn. Dodeka umira, nejzinata bolka prerasnuva vo pesna ,daleku poubava od pesnata na slavejot ili koja bilo druga ptica. Cenata na taa prekrasna pesna e zivot, no celiot svet zastanuva da ja slusa, a Gospod na neboto se nasmevnuva.
Bidejki ona najdobroto sto postoi moze da se dobie samo po cena na golema bolka...ili barem tako kazuva legendata.

Анонимен рече...

velite ljubov a?

se plasham od nea...se nadevam vo nea...no na krajot zoshto sekogash postoi niskiot udar?
zoshto boli?
kolku i da e optimisticki govorot na 2love i kolku i da e samata optimist.....vo ljubovta sekogas...ama bash sekogash... pogolema e bolkata otkolku ubavinata koja ja cuvstvuvash dodeka taa e so tebe....
pomisluvash deka placot ke te potkrene od temninata na dushata...
no koga ke poglednesh okolu sebe imash samo spomeni..mozebi najprekrasni no sepak ti strci toj nastan...sekoja minuta,sekoj pogled,sekoj pokret....znaci sepak site ubavi spomeni mozat da se frlat vo voda samo so ovoj tocno zapameten nastan.
kako i da e....site se plashime od bolka...no sepak sakame da go iskusime i ona ubavoto vo ljubovta..no zoshto?

Анонимен рече...

Можда е простро кажано ама тогаш според тебе надежта секогаш се исполнува а сонот никогаш.А која е разликата помеѓу сонот и надежта?СОНУВАМЕ за она што го сакаме и се НАДЕВАМЕ дека тоа ќе се оствари.Што ако ни се деси нешто поинакво од она што сме се надевале и ти за тоа ќе речеш дека е надежта е реалност

А ако не ни се оствари некоја надеж немора да значи дека не треба да живееме ова не ти изгледат попесимистичко од тоа дека надежта и реалноста се различни?

Unknown рече...

no koga ke poglednesh okolu sebe imash samo spomeni..mozebi najprekrasni no sepak ti strci toj nastan...sekoja minuta,sekoj pogled,sekoj pokret....znaci sepak site ubavi spomeni mozat da se frlat vo voda samo so ovoj tocno zapameten nastan.

Еден прост пример:

Градиш кула од карти... Шо' е потешко? Да ја изградиш, или да ја урниш?

Ако ја изградиш, би била запамтена како нешто свето... Би стоела уште како нешто свето (сепак... all good things come to an end.)

Ако ја урниш... Урнатините потсетуваат на тоа дека си бил кукавица, дека не си бил упорен... Дека не си сакал доволно.

**************************

А за НАДЕЖ и СОН...

(скоро)Сите успешни луѓе верувале и се воделе по својот СОН. Мал е процентот, но сепак, постои веројатност и ти да бидеш во него. Постои НАДЕЖ.

Ако го живееш животот без СОН, НИКОГАШ нема да го вкусиш колку навистина знае да биде сладок\горчлив... Ќе бидеш обичен смртник кој шаблонски ги изминува биолошките фази на животот...

Ако го живееш животот без НАДЕЖ, тогаш си ЖИВ МРТОВЕЦ... Тогаш СОНОТ не постои... Не за џабе некој пишал дека „НАДЕЖТА ВО ПЕКОЛОТ УМИРА!“

ИЗБОРОТ Е ТВОЈ!
ДАЛИ СИ ПЕСИМИСТ ИЛИ ОПТИМИСТ...
ИСТО ТАКА Е ТВОЈ ИЗБОР!

а... јас не гледам ништо песимистички во ова шо' го напишав... лавче?

Анонимен рече...

koga togash kulata ke se urne...nema da ostane zasekogash....
mislam deka i za ljubovta e taka....ne mora da si ti vinovniot za koj zavrshila vrskata.....a shto podobro e da pretrpish neverstvo ili da ja urnesh vrskata? ke dozvolish da nosish rogovi? hmmmm...ne bi rekla

Анонимен рече...

NISTO NE E VE4NO NO NE MORA DA BOLI,
NISTO NE E TRAJNO NE MORA DA SE MOLI,
EDNOSTAVNO OSTAVI GO SONOT DA UMRE I SLOBODNO ODI...TUKA SE USNITE ZA POSLE PODOLGO VREME PRVIOT BAKNEZ POMALKU DA PE4E......I DA SE NASMEAT...ZA SO TAA HIPERBOLA(KRIVA LINIJA) DA ISPRAVAT MNOGU NESTA.....

Анонимен рече...

Нема што да избирам моето мислење секогаш било позитивно оптимистичко. Ако сакме сонот да ни се оствари треба да бидеме храбри да не се откажуваме барем дел од него да ни се оствари а не да си се надеваме само напразно.

А за кулава мислиш да неможеш да ја доизградиш или изградена да ја урнеш? Пошто ако не е доизградена можда ке се најде некој друг да ја доизгради ти барем си почнал а ако е веке изградена зошто некој би ја уништувал

2love. рече...

A,sto e podobro abiye, da cuvstvuvas ljubov, makar i so strav deka kulata ke ti se urne, ili voopsto da ne cuvstvuvas nisto-togas nemas rizik za rogovi!?

A, sto e srekata? Samo prijatno cuvstvo ili pak e pobeda.
Da, pobeda sto proizleguva od mislata deka nesto vo zivotot sme postignale, deka sme probale svojot minus da go pretvorime vo plus.
Ova ne e optimizam, ova e zivotot.
Dali bi bilo podobro da zivees zalejki se na se okolu sebe,da uzivas vo samosozaluvanje,da se zalis na svojata nemok, da gi frlis vo voda site ubavi spomeni samo za edna greska??
Bedno, neli?!

noemvri, 2005
siddhartha said...
... Sekoj den se obiduvam da najdam pricina zosto da recam "Denes bese podobro". Mozebi realnosta e zaludna, no sonot ponekogas e realen. Koga ke go ostvatime sonot se cuvstvuvame najispolneti. Zosto ne bi go ziveele sonot? Zosto ne bi bile ona sto sakame da sme? Zosto ne bi probale? Zosto ne bi rizikuvale...

2true said...
Затоа што сонот е СОН... Треба да си доволно снаодлив за да го најдеш својот сон во реалноста... Лесно е да кажеш „Зошто да не?“, ама тешко е за изведување...


Znaci ,sepak tomi uspea, a i razmisluvanjata ti se daleku pooptimisticki, posnaodlivi, ... Me raduva toa! Kazi go receptot, mozi ke im pomogni i na ostanatite!

Nadezta i realnosta ne se isto lavce, ama bez son, pottiknat so nadez, kako bi ja smenile grubata realnost. Normalno, strav sekogas postoi, ama zar da se otkazeme bez borba? Tocno kaza, da bideme hrabri!
Na tomi mu uspeva i vo pravo e:
Izborot e nas!

Unknown рече...

Елена пишала убави зборови.. но, не се согласувам со ова: EDNOSTAVNO OSTAVI GO SONOT DA UMRE I SLOBODNO ODI...

Лавче... Зошто некој би ја уништувал ако е изградена... Хмм... Па види сега... Реално, everything that has a beginning, has an end... Или, да не се навраќам многу на 2true, ама... why do all good things come to an end?

Abiye... Ако било што, еве, немора конкретно да биди за врска... Ако било што го правиш со страв... Тогаш, уште пред да почниш со нештото, те дочекува неуспех... Ако не си доволно сигурен дека го правиш тоа што треба да го правиш, тогаш подобро не ни почнувај... Не е добро ни да си многу сигурен, но... Сепак, среќата ги прати храбрите... А ако се изгориш... Ако падниш... Не гледај долу... Радувај се на тоа дека повторно ќе станиш и ќе продолжиш понатаму... Дека си бил храбар да го занемариш падот, и да се радуваш на повторното станување... На преродувањето... Падот ќе ти биде искуство + ... Кога еднаш си ја изгорел раката во оган, нема повторно да ја ставаш... Така?

2love... Ме бендиса она што го исцрпи од некој дамнешен пост...

Затоа што сонот е СОН... Треба да си доволно снаодлив за да го најдеш својот сон во реалноста... Лесно е да кажеш „Зошто да не?“, ама тешко е за изведување...

Па, да... До негде и 2true е во право.. Тешко е за изведување... Но, не и невозможно! И, најважно од се... Без разлика на тоа како ќе заврши следењето на сонот... ВРЕДИ ДА СЕ ПРОБА!

Анонимен рече...

taka e za iskustvoto......
treba da se proba jas ne velam ne....
no najstrashno e koga ti go pravish toa i si siguren 100% vo toa shto go pravish...rabotish na slucajot....pravish se za da se napravish posreken, pravish se za da go napravish ljubeniot posreken no....znae da se vrati kako bumerang seto dobro so obratnoto.
Shtetata e pogolema od toa iskustvo +, podobro da go nemam toa iskustvo a da si imam cela kula od karti.No ne e se taka rozovo.
Ali dobro kaza 2 love...podobro e da se rizikuva za rogovi otkolku da si bezcuvstvitelno bitie koe ne gleda okolu sebe.
Elena veli vaka...
".TUKA SE USNITE ZA POSLE PODOLGO VREME PRVIOT BAKNEZ POMALKU DA PE4E"
......ne bi rekla...bidejki ako e vistinski toj baknez pak ke pece. Samo ne znam dali ima vistinski na nekolku pati..Da ne e samo ednash toa cuvstvo?

"моето мислење секогаш било позитивно оптимистичко"

kako i da vrtish shto i da pravish sekgash da bidesh optimist ne moze...kolku nie ovde da ispravame krivi drini, da prajme muabet....jas mozam glava da si presecam deka nema coevk koj e vo 365 dena od godinata pozitiven i optimist.

Unknown рече...

Како на пример јас денеска...

Се ми е у к*рац!

Али... Утре е нов ден...

Не сум расположен да пишувам сега било шо'...

Поминете си убаво вечерва...

Анонимен рече...

Za toj son se boram so seto moe bitie toj son mi e se......no po nekoja "SLU4AJNOST" go sonuvav i sonuvam sama......
Borise za toa sto ti zna4i no stavi granica ,stavi to4ka i koga ke vides deka realnosta e poinakva...OSTAVI GO DA UMRE...i po4ni da sonuvas nov son.......
Bslasevi4 vika:
"Volis jednom u zivotu......"
Toa po se izgleda e taka,no kako ke prepoznaes koga e bas onaj pat.....kolku lujge na zemjava tolku varijacii na LJUBOVTA....
Mnogu me bendisuva Ajnstajn so ova:
"Ako sakas da bides srejken vrzi se za cel a ne za lujge i predmeti"
No faktot e deka ako site go pravime toa bi nemalo ljubov bi nemalo povrzanost na dve dusi....i kade e tuka ispolnetosta?
Nie na zemjava sme isprateni so nekoja cel....i kako so imam vejke re4eno.....zivotot e reka po koja plovime(ZIVOT JE MORE) a so nasite postapki ja nisame nalevo i nadesno....za na kraj site da se vleeme vo edno isto more....smrtta.

Анонимен рече...

A usnite se tuka samo za pomalku da pe4e...ona vistinskoto ke pe4e do posledniotzdiv...

Анонимен рече...

ELENA:
"Ako sakas da bides srejken vrzi se za cel a ne za lujge i predmeti"
No faktot e deka ako site go pravime toa bi nemalo ljubov bi nemalo povrzanost na dve dusi....i kade e tuka ispolnetosta?

ima luge koi ne sakaat da bidat svrzani so drugi luge...covekot moze da se ispolni so edna topka sladoled.....bi imalo ljubov sekako...kon sladoledot,kon negoviot vkus......
nema potreba da postoi nekoja povrzanost na dve dushi...ako ti si zadovolen od sladoledot i ne ti treba covek pokraj tebe....uzivaj si...zivej si.

P.S. Deneshniov den Tomi kako?

Unknown рече...

Денешниов ден е екстра!

Кеф!

Сега за вечерта че' видиме... :-)

Кај тебе?

Анонимен рече...

i kaj mene.....bash si pominav nepredvidlivo ubavo...:)

prijatelite se vistinska ljubov....:)

aj bash ce vidimme vecerva kako ce bidi so ce bidi....

Анонимен рече...

Prijatelite se onie koi gi znaat site tvoi mani i sepak te sakaat.

Unknown рече...

Пријателите се вистинска љубов???

ДА НЕ СЕ ЗАМОНАШУВА НЕКОЈ ОВДЕ?!?

:-)


...се зезам бе... :-D

само пази... секоја љубов е слепа...

Анонимен рече...

Ajde ne te sakaat te po4ituvaat i sakaat da bidat so tebe....:))))
Ok e ova


a za zamonasuvajnetoi i ne e losa idea;)))))))))))

Анонимен рече...

Jas sum samo skitnik, obicen patnik na ovoj svet...
Zarem ste vie nesto poveke?

Анонимен рече...

Porano bev srekna i imav mnogu iminja... A sega sum ednostavno "zaborav".
Zosto ne bi gledale na zivotot kako na komedija? Ludosta bi rekla:
sekoj covek vo tekot na scenskata izvedba bi bil staven vo razlicni ulogi...Od kral na zlatni pernici, do rob vo okovi... I taka bi ja menuval svojata polozba, se dodeka reziserot ne bi resil da i stavi kraj na taa pretstava...
A nekoj drug bi rekol:celoto stradanje, bolkata i iskusenijata niz koi minuvame vo zivotot mozat da se sporedat so nesonicite koi gi pratat. Zatoa sto denot ne e nivnoto podracje. Denot e samo prazna starnica, na koja gi ispisuvame nasite dozivuvanja. Vistinskite maki doagaat navecer, na dolgite, beskranji i temni polinja na nesonicata. No togas i sekoja bolka koja sme ja prebolile zaminuva zasekogas za nikogas poveke da ne go izmacuva naseto bitie.

Анонимен рече...

KOMPLETNO SE PREPOZNAV VO OVIE ZBOROVI.....
A, sto e srekata? Samo prijatno cuvstvo ili pak e pobeda.
Da, pobeda sto proizleguva od mislata deka nesto vo zivotot sme postignale, deka sme probale svojot minus da go pretvorime vo plus.
Ova ne e optimizam, ova e zivotot.
Dali bi bilo podobro da zivees zalejki se na se okolu sebe,da uzivas vo samosozaluvanje,da se zalis na svojata nemok, da gi frlis vo voda site ubavi spomeni samo za edna greska??
Bedno, neli?!
BLAGODARAM SAMO USTE DA IMAV NAPRAVENO NEKOJA GRESKA ......I DA MOZAM DA JA SPUSTAM GORDOSTA....ZA DA NE BIDE ZID KOJ NE MOZE DA SE PRESKOKNE...

Анонимен рече...

leta kako rekata na zaboravot??????

Анонимен рече...

da bas taka... kako rekata na zaboravot.

Анонимен рече...

a koj toa tamu prasuva????:)))

Анонимен рече...

Dali sme nie tie koi treba da sudat za greskite na drugite koga i samite sme dovolno gresni...
I samo togas koga ke prestaneme da gi povtoruvame starite greski ke svatime deka pred nas se mnogu novi

Анонимен рече...

MUDAR COVEK ZBORUVA OD ISKUSTVO.
POMUDAR COVEK OD ISKUSTVO NE ZBORUVA.

AKO SAKAS DA BIDES SREJKEN NE NASTOJUVAJ SEKOGAS DA BIDES VO PRAVO.

NE RASTEGNUVAJ JA VISTINATA ,KOGA KE SE OTPUSTI KE TE PLESNE PO USTATA.

PRIJATEL TI E ONOJ KOJ ZNAE SE ZA TEBE I PAK TE SAKA.

TOJ STO GO GLEDA NEVIDLIVOTO,GO SLUSA BEZGLASNOTO I VERUVA VO NEVEROJATNOTO KE GO POSTIGNE NEVOZMOZNOTO.

AKO POSTOJANO SE SOPNUVAS OD IST KAMEN ZASLUZUVAS DA SI JA SKRSIS NOGATA.

PODOBRO E DA POSTAPIS GLUPAVI PRASAJNA OTKOLKU DA PRAVIS GLUPAVI GRESKI.

MUDRIOT RAZMISLUVA I KOGA NE ZBORUVA,BEZUMNIOT ZBORUVA I KOGA NE RAZMISLUVA.

VELI4INATA NA EDEN COVEK SE GLEDA OD DLABOCINATA NA NEGOVITE UBEDUVAJNA,VISOCINATA NA NEGOVITE AMBICII I SIROCINATA NA NEGOVATA LJUBEZNOST I DOSEGOT NA NEGOVATA LJUBOV.

Анонимен рече...

Samo za elena, kapetan i T.J.!!!

Znate l' pricu o Vasi Ladackom?
I ja sam je tek onomad cuo
Cak i oni slicni njemu,
kada razmisle o svemu
kazu da je bio cudna sorta.
********************************

Jedan D-moll me razvali, neki bi to prosto tugom nazvali,
Nije to, sta je tuga za D-moll.

I ja sam te ostao zeljan dok me bude ...Moja mila...
********************************

Uplasi me sjaj milion sveca
kad se nebom popali.
Gde je tome kraj?
Za kog su tako
dubok zdenac kopali?
Zasto se sve to desava,
dal' covek ista resava
il' smo samo tu
ZBOG RAVNOTEZE MEDZU ZVEZDAMA?

O ne, ne brini, proci ce za tren,
ja sam SAMO MALO LUD I ZALJUBLJEN.

U mojim venama davni sever samuje
i ja ponekad ne znam sta mu je,
sto luduje, od srece tugu tka
moja prosta dusa slovenska.

Unknown рече...

Ме бендиса коментарот на елена.. :-) добро кажано..

до последниот анонимен:
остај тастатурата, огнен ја зема гитарата, тргај се од под то' anonymous и да одиме негде в парк сите заедно :-)

Анонимен рече...

Kompilacijava ti e prekrasna......
fali uste Kad odem.....i onaj del
hej budi jaka ti najlakse je plakati.................
A za to v park so gitarce i 4asa dobro vino...pa so ima podobro....

Анонимен рече...

Dali boli toa sto ne si so mene,
ili boli toa sto ne sakam da prifatam deka zaminuvas.....koga bi postoela ljubov bi izlegla od crniot tunel...a patot kon svetlinata bi mi go pokazal ti.......


I onoj koj povejke pati se sprepnuva na istiot kamen zasluzuva da si ja skrsi nogata...

Анонимен рече...

Dali mojata nadez e zaludna...ili...koga svetlinata bi dostignala do mene i dali ke bide vistinskata...?

Анонимен рече...

Dali mojata nadez e zaludna...ili... koga svetlinata bi dostignala do mene dali ke bide vistinskata...?

Анонимен рече...

Iskustvoto ja promenuva licnosta, ja modificira covekovata psiha i pogledot kon svetot. Ona sto sme go preziveale ne tera da se somnevame vo se, da ne veruvame vo nikogo, da bideme pesimisticni i paranoicni. Blagosloveni se onie sto mozat da si veruvaat slepo, sto bezuslovno veruvaat vo megusebnata ljubov i voopsto ne razmisluvaat deka kulata ke se rusi. Tie ja vrakaat nadezta deka vo svetot postoi nesto poveke od interes i sebicnost, tie cisti i iskreni dusi koi ne krijat sto cuvstvuvaat.

Prokleta bila seta paranoja na svetot, site filozofi i analizatori na covekovata svest. Prokleti bile site sebicni i odmazdoljubivi sustestva.

Ljubovta moze da bide vecna. Sonot e poveke od realen, sonot e vistinski. Ne postojat barieri, tie se samo vo nasata glava. Vazna e verbata koja ja imame vo sebe za da gi skrsime!

Анонимен рече...

Ne mozam da svatam zosto vakvi prekrani komentari se pod anonymous

Анонимен рече...

Mисла дека од она што сме го преживеале можеме повеќе да веруваме и поубо да ги запознаваме нештата а ако тоа те разочарува си живееш во лага и кога ќе се соочиш со вистината ништо не ти чини

Анонимен рече...

Кој сме ние? Колкаво искуство имаме со животот па да кажуваме како е подобро? Само група на деца која сака да се истакне... Не знаеме за љубов, па ни за болка. Ретки се тие кои ја знаат па пишуваат. Кој сака може да натрупа еден куп зборови убави, да ги намести, и веднаш сите, „Леле колку убаво мисли за љубовта, сигурно бил повреден“. Некој ако бил повреден нема да коментира. Таа болка ќе си ја задржи. Барем тоа му останало од љубовта, негово лично...

Анонимен рече...

so se sekiras elence ja znam koj e i ce ti kazam ako sakas ;).

Анонимен рече...

Е за тоа дека тој што бил повреден нема да коментира да ама знајш зошто? зошто секој ќе рече дека бил глуп и ќе му се смејат а вистината некогаш и боли а за искуство колку и да е барем нешто имаме ние не кажуваме за нешто посебно туку за општи работи кои сега ни се случуваат а за тоа да го кажеме немора да чекаме 50 год па да го кажуваме еве ја зна имам искуство а ќе се случит и да кажит нешто што му се случило точно во нашиве години

Анонимен рече...

А бе живејш во филм... Не е се така ко шо ти изгледа сега. Те повредила љубовта и сега упорен си ко магаре в зелки.И ајде, браво за тебе, си ја почувствувал љубовта. Па сите ја имаме почувствувано па шо?!?!? Треба да му докажувам на некој колку сум сакал? На крајот, на тоа се сведува се. Ако вистина си сакал, ќе си го чуваш тоа за тебе и нема на никого да му кажуваш како е тоа, бидејќи тоа е само твое, единствено што останало... Љубовта е интимна, лична, а не е за фалење или за докажување. Тоа е чувство кое не треба да опишува, секој треба да си го почувствува. Е тоа е љубов...

Анонимен рече...

Abe kolku lujge tolku variacii na zivot...
a ognen site lujge se razli4ni i site na razli4en na4ina ja iskazuvaat ljubovta pa i 4ustvata.....nekoi se otvoreni a nekoi zatvorni tipovi....celiot zivot i postapki se kompletno individualni...

Анонимен рече...

зошто го свати само за љубовта тоа го кажав општо за све а и искрено не су била повредена во љубовта а и ако бев биди сигурен не ќе ти кажујв тебе на блогов

Анонимен рече...

Ти не ми кажуваш мене на блогов, ти на сите што го читаат му кажуваш. Љубовта е повеќе од допир, или повеќе од збор. Чувство кое го чувствуваш во соништата. Ќе знаеш што е ВИСТИНСКА љубов, само ако, барем во еден момент почувствуваш дека можеш да ја изгубиш. Тоа чувство кое го пара срцето, тоа ја докажува љубовта во своите граници. Ако го оставиш тоа чувство да остане, и оставиш таа да си замине, цел живот ќе знаеш дека си ја пропуштил вистинската љубов. Дали знаеш како е секој ден да се разбудуваш и да заспиваш со помислата дека си ја направил, можеби, најголемата грешка во животот? Да се проколнуваш? И да немаш храброст да го признаеш тоа? Да се убиваш полека, но сигурно и болно, секој ден, секој час, секој миг? И полека да престануваш се да чувствуваш? И во еден момент ќе се запрашаш каде си, кој си? Дали навистина сеуште постои таа љубов, или сега е само омраза и болка? Неспособен за нова радост. Веќе станува опсесија, и само уживаш? Да плачиш, да крвариш, а никој да не го прави тоа за тебе? Ќе бидеш последното НЕШТО на светот. Ќе бидеш сам и осамен... Утеха на тоа? Јас немам најдено, а сигурно не е на блогов. Да е повреден некој, и да го им почувствувано барем пола од ова, ќе знае многу работи. Сепак, сигурен сум дека некаде постои и таа светлина, утеха, но само не знам каде е. Се додека чувствувам, ќе продолжам да ја барам. Се додека чувствувам... ...што?

Анонимен рече...

P.S.: Не мислев да те навредам тебе или било кој. Точно е дека постојат различни мислења, но љубовта е единствена. Тоа не поврзува...

Анонимен рече...

Ne razbrav sto baras kapetan ?
Uteha od sto? tolku ti e povredena dusata pa baras uteha vo nesto, ili nekogo?
Da ne povredis taka nekogo.
A svetlinata sekogas postoi, mozebi i blisku do tebe, samo ne sakas da ja vidis ili ne mozes da ja vidis.
"Najgolemata greska vo zivotoT"-cekaj rano e toa da go kazes, a i ovaa ispoved e tvoja ljubov ili iskustvo od nekoj drug...
I sega baras uteha vo nova ljubov??
Pazi, toa ne odi edno so drugo, ljubovta si e ljubov,edinstvena,sekoja posebna na svoj nacin a ne i nikako ne -uteha.
A sto? cuvstvuvas sega?
Bolka, strav ili si vo potraga po nova ljubov!

Анонимен рече...

Nikogas nemoj da se plasis da prevzemis rizik...i nemoj da dozvolis stravot da te isfrli nadvor od igrata,samo prodolzi da ja igras.

Анонимен рече...

P.S.Mozebi stravot e pricinata za toa sto mnogu cesto pagame i nepodgotvenosta da prevzemis se za da go dobijas toa sto go sakas.

Анонимен рече...

Ако си вљубен, тебе ти е исто и ако си парталав, и ако си обвиен со злато. Кога ќе ти се случи нешто, ти се тешиш со љубовта. Но прашањето е, шт ќе те теши од љубовта? Да, овие работи се многу поврзани, но никој не ја гледа врската, или не сака да ја види...

Анонимен рече...

Стравот доаѓа од несигурноста,од тоа дека не знаеш што сакаш.Дури и да знаеш што сакаш,не знаеш дали си способен да го направиш тоа.Но ако нешто силно сакаш,не постои сила што би те спречила да го направиш.Тоа е љубов.И веќе не важно дали е возвратена или не,доволни ти се твоите чувства.Ако тоа е единствениот начин да се остане поврзан,тогаш вреди животот поминат во очај.Тогаш болката е добредојдена.Само ако вистински сакаш....

Анонимен рече...

Mnogu e zalosno koga ke dozvolis da bides iskoristuvan postojano od nekoja licnost za smetka na ljubovta...

Анонимен рече...

Заљубениот не гледа така не тоа.Не се чувствува искористен,туку среќен поради тоа што саканата личност му дозволува да направи нешто за неа.Макар и тоа да не е потребно.Нема да биде злоупотребен,освен ако не се заљувил во погрешна личност.

Анонимен рече...

Od ljubovta ke te tesi nova ljubov,koja sekogas e vo blizina, do tebe, samo potrebno e da ja pottiknes,da ja prifatis, da ja osetis, pocuvstvuvas za da doznaes dali e vistinskata, a ne samo uteha za bolkata od izgubenoto.
Kapetan, ne odgovori ili jas ne svativ - sto prodolzuvas da baras???!!
" MESSAGE IN A BOTTLE "

Анонимен рече...

Таа утеха, која ќе ми биде утеха за љубовта, која според тебе е, исто така, блиска до мене, љубов...

Анонимен рече...

убаво си кажа ама ретко кој мислит така.Денеска раскинујт утре друга или полошо имат женска а се муват со друга а демек двете ништо незнат и ко ке му се здосадит останујт со зенскава и никому ништо многу се сакаа зато пак се заедно и то сакање е?А ако гледаш материјално колку и да си заљубен пак ке те влечат парите и ако бидеш парталав дур има љубов (корист)можда нема да приметуваш ама ко ке помини тоа ке ти биде мака

Анонимен рече...

Не постојат повеќе вистински љубови.Таа е една и единствена,барем во одредени моменти.Но не можеш да прифатиш нешто друго,нешто туѓо,непознато.Колку и да се трудиш,повторно го бараш она што веќе го сакаш,она што за тебе претставува љубов.А ќе го најдеш само онаму каде што не очекуваш.Како отсекогаш да било таму и те чека...

Анонимен рече...

Za da mozes da zboruvas za ljubovta normalno e deka treba da si ja doziveal.Doaga koga najmalku ocekuvas,i ako e vistinska,kako vo mojot slucaj,ke trae vecno.Znam deka so moite samo 17 godini zvucam smesno,ama toa e moeto svakanje za ljubovta.Se drugo e...
Koga si zaljuben,ednostavno,pocnuvas da ja svakas vistinskata smisla na zivotot.Se boris protiv se i sesto samo da trae sto podolgo i podolgo.Napomenuvam,ova i uste iljada drugi stvari koi ne se opisuvaat so zborovi ti se slucuvaat EDINSTVENO koga si zaljuben i nikogas drug pat.
Kako ke znaes deka si navistina vljuben?
Jas znam deka sum,no neznam da objasnam kako-i ne veruvam deka nekoj znae.Ako ima odgovor,ve molam pisete!

Анонимен рече...

Ne znam zosto site se macime da ja objasneme ljubovta, koga ne ni uspeva. Bezbroj pati kazano deka ne se opisuva so zborovi, i pak toa....se trudis i na krajot uspevas samo povrsno da se voodusevis od toa kako ti ja sfakas ljubovta, vo pravo li sum?
Dali ste se zaprasale zosto ziveeme? Da!
Ziveeme za da usrekime nekoj, za da se napravime srekni samite sebe...zad sekoe zadovolstvo stoi ljubovta, pa i kakva da e, i kon koj i da e. A onaa VISTINSKATA LJUBOV znaci da go podaris svojot zivot nekomu, koj ti e se na svetot, bez koj ne bi mozel/a da zivees, da se raduvas...
A za iskoristuvanjeto, mora da priznaeme deka site imame iskoristeno nekoj bez da sakame i bez da pomislime deka go imame povredeno.
ZIVEJTE I SAKAJTE...

Анонимен рече...

Zosto prasajneto "dali ke se vrati" da mi bide glavna preokupacija koga vo zivotot se se vrajka,mozebi toj treba da po4ne da se grizi deka togas koga ke se vrati nema da bide sakan,zatoa kako sto rabotite imat navika da se vrajkaat tie tolku 4esto stanuvaat minlivi.

Unknown рече...

see...

what goes around comes back around...

I thought I told ya'...

:-)

(не можев да издржам а да не го напишам ова :-))

Анонимен рече...

Секој си вели,подобро јас да оставам,отколку да бидам оставен.Секој си вели дека не е доволно добар и се сомнева во себе и во љубовта која му е возвратена.Но што ако веќе не ме сака?Нормално го одбира полесното,asta la vista.Никој не се прашува каде згрешил,никој не сака да се промени,да признае дека не е во право.

Анонимен рече...

Зошто не знаеме што сакаме?Со сета сила се бориме да го задржиме саканиот,да го промениме.А кога ќе успееме,кога конечно ќе го скротиме лавот и ќе го натераме да ни јаде од рака,нас веќе не е интересира.Ни поминува желбата и ни станува досадно.Толку е тешко да се најде некој со кого би го поминал секој момент заедно,без жалење за изгубеното време,без ниеднаш да погледнеш во часовникот?

Анонимен рече...

Ako vo zivotot navistina se trudis za da go dobijas toa sto go sakas,ako si trpeliv,uporen i ako veruvas togas ko ce najmalku ocekuvas ce ti se ostvari se ona za sto si mectael...a toa e edno od najdobrite nesta sto mozat da ti se slucat vo zivotot da go dobijas toa sto go sakas ko ce najmalku ocekuvas...cuvstvoto ne mozi da se opisi...treba da pocuvstvuvas za da znajs...

Анонимен рече...

Posebno ako vo toa ucevstvuva licnost sto ja sakas...licnost sto ti znaci...

Анонимен рече...

Koj ednas se napil od izvorot na ljubovta veke ne moze svojata zed da ja zgasne na drugi izvori...

Анонимен рече...

se e srajne bajdavej

Анонимен рече...

Nekogas ednostavno ne znaeme koj epraviot pat i se 4uvastvuvame tolku izgubeno sto ne znaeme ni koi sme nie samite....toa e dosta golem teret za ena individua koga treba da go nosi sama.

Анонимен рече...

Ziveeme vo sredina kade edno se zboruva a drugo se misli...i seto toa poradi nasite taka poznati stereotipi,koi koga glasno bi gi kazale bi bile obvineti od nekoj drug koj gi ima so toni povejke od nas....tuka e pre4kata za srejka ako ti e vazno tujgoto mislejne

Unknown рече...

а...
на кого би му било важно ТУЃОТО МИСЛЕЊЕ за СОПСТВЕНАТА СРЕЌА???

мислам... да не тресиме глупости...
100% да не не засега - тоа не можи...

Има одреден круг на луѓе кај кои ни е важно нивното мислење за нас, и гледајќи во тоа „огледало“, ги согледуваме сопствените „грешки“ кои и ги корегираме... иако, и тоа е релативна работа...

Тоа се семејството, најблиските другари\другарки, па можда и женската\дечкото...

Никој на овој свет не може да живее сам и само за себе...
Кога човек не би ја споделил својата најголема тага, или својата најголема среќа со некој, би полудел од сиот тој притисок, таа човечка потреба да му се довериш некому, и да чекаш туѓо нечие мислење за ТВОИТЕ работи што ги правиш...

Бај д веј, мислам дека е болест ако ти е важно СЕЧИЕ мислење за тебе...

Анонимен рече...

bas moeto semejstvo i moite drugari me forsiraat da go ostavam najmiloto nesto vo mojo zivot........

Unknown рече...

Хммм...
Незнам, брат...

Пак размисли...

Сигурно дека твоите најблиски ти посакуваат се најубаво...

Прашај се дали вреди...?

Анонимен рече...

do kapetan:
VISTINSKA ljubov e taa sto ja gubis?????
Cudno,zar ne e poentata na ljubovta da uspees da ja dobies i da uspees da ja zadrzis ako vistinski ja sakas,
ili pak cuvstvoto na bolka go stavas i pred cuvstvoto na ljubov????
dali svesno prodolzuvas da gi pravis istite greski i uzivas vo bolkata zalazuvajki se deka nesto baras no prasanjeto e dali navistina sakas da najdes??????!!!

Анонимен рече...

kapetan, dali si zaljuben???????????